Monday, 19 August 2013

Biskut Chocolate Chips Rangup

My hubby's favourite! Mudah & senang nak membuatnya. Anak saya pon suka. Saya lagi suka! heheh..
Biskut ni ala-ala biskut Famous Amous tu..

Resepi asal daripada Kak Fida di myresipi tapi saya ambil resepi dari sini dan diolah semula mengikut selera saya..





Biskut Chocolate Chips Rangup


BAHAN-BAHAN:

  • 190g mentega (dilembutkan)
  • 120g gula halus
  • 1 biji telur (gred A)
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • 220g tepung gandum
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 2 sudu besar serbuk koko 
  • 160g choc chip
  • 170g walnut panggang dicincang / badam panggang ditumbuk kasar

KAEDAH:

  1. Mentega dan gula digaul rata. 
  2. Masukkan telur dan esen dan digaul lagi hingga sebati.
  3. Dalam bekas lain, satukan bahan kering (tepung, baking soda & koko diayak bersama).
  4. Bahan-bahan kering dicampurkan ke dalam adunan mentega dan digaul rata.
  5. Masukkan walnut dan choc chip kemudian gaul sebati.
  6. Doh yang dah siap, disimpan dalam peti sejuk selama 1.5-2 jam supaya adunan sedikit keras dan choc chip tidak cepat cair.
  7. Sudukan doh ke atas baking paper. Pastikan jarak antara satu biskut sekurang-kurangnya 3cm.
  8. Bakar biskut pada suhu 180ºC selama 15-20 minit atau mengikut kepanasan oven masing-masing sehingga garing.
  9. Simpan biskut dalam bekas kedap udara setelah ianya sejuk.



No comments:

Post a Comment