Biskut ni ala-ala biskut Famous Amous tu..
Resepi asal daripada Kak Fida di myresipi tapi saya ambil resepi dari sini dan diolah semula mengikut selera saya..
Biskut Chocolate Chips Rangup
BAHAN-BAHAN:
- 190g mentega (dilembutkan)
- 120g gula halus
- 1 biji telur (gred A)
- 1/2 sudu kecil esen vanilla
- 220g tepung gandum
- 1/2 sudu kecil baking soda
- 2 sudu besar serbuk koko
- 160g choc chip
- 170g walnut panggang dicincang / badam panggang ditumbuk kasar
KAEDAH:
- Mentega dan gula digaul rata.
- Masukkan telur dan esen dan digaul lagi hingga sebati.
- Dalam bekas lain, satukan bahan kering (tepung, baking soda & koko diayak bersama).
- Bahan-bahan kering dicampurkan ke dalam adunan mentega dan digaul rata.
- Masukkan walnut dan choc chip kemudian gaul sebati.
- Doh yang dah siap, disimpan dalam peti sejuk selama 1.5-2 jam supaya adunan sedikit keras dan choc chip tidak cepat cair.
- Sudukan doh ke atas baking paper. Pastikan jarak antara satu biskut sekurang-kurangnya 3cm.
- Bakar biskut pada suhu 180ºC selama 15-20 minit atau mengikut kepanasan oven masing-masing sehingga garing.
- Simpan biskut dalam bekas kedap udara setelah ianya sejuk.
No comments:
Post a Comment