Lauk kegemaran suami saya! Resepi asalnya saya pelajari daripada rakan (orang Kedah) sewaktu menuntut di USM dahulu. Sangat mudah untuk menyediakannya. Sekali rasa seperti ayam masak kicap di restoran nasi kandar pon ade.. heheh
AYAM GORENG KICAP BEREMPAH
BAHAN-BAHAN (4-5 orang):
- 700g ayam dipotong dan digoreng garam kunyit sehingga masak / garing
- 1 biji bawang besar
- 1 inci halia
- 1 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis / 1 sudu besar jintan manis
- 5 biji cili api (jika mahu pedas)
- minyak secukupnya untuk menumis
- 2 sudu besar kicap lemak masin
KAEDAH:
- Kisar bawang besar, halia dan cili api. (Kisar sekali jintan manis jika tidak menggunakan serbuk)
- Tumis bahan kisar sehingga sedikit garing.
- Masukkan kicap dan ayam goreng. Masak sehingga agak kering.
No comments:
Post a Comment