Thursday, 12 September 2013

Ayam Madu (goreng) / Honey Fried Chicken

Kebiasaannya ayam madu dibakar atau dipanggang. Kali ini, saya goreng pula. Isi ayamnya kurang keras / kering berbanding dibakar atau dipanggang.

Sesuai juga untuk dijadikan lauk nasi ayam :)



AYAM MADU (GORENG) / HONEY FRIED CHICKEN

BAHAN- BAHAN (4 orang):
  • 4 keping isi ayam tanpa tulang / 4 ketul peha ayam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 3 sudu besar madu
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam dan putih
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil serbuk bawang putih / 3 ulas bawang putih ditumbuk halus
  • 1/2 sudu kecil serbuk halia @ 1/2 inci halia ditumbuk halus
  • 1 sudu kecil serbuk cili (kalau nak pedas)
  • minyak goreng terendam
KAEDAH:
  1. Potong sekeping isi ayam kepada 2 bahagian dan cuci bersih.
  2. Gaulkan ayam dengan bahan perap sekurang-kurangnya 2 jam atau lebih sedap semalaman di dalam peti ais.
  3. Goreng di dalam minyak terendam sehingga garing.
  4. Air lebihan perap dimasak sehingga pekat (boleh dicampur sedikit tepung jagung) dan dijadikan sos.

No comments:

Post a Comment