Monday, 9 September 2013

Simple Grilled Chicken

Ayam panggang ringkas dan mudah. Boleh juga gunakan kepak / peha ayam. Biasanya saya gunakan isi bahagian kaki tanpa tulang.

Resepi ini telah pun saya muatnaikkan di myresipi dan saya tuliskan lagi di sini.




SIMPLE GRILLED CHICKEN / AYAM PANGGANG RINGKAS

BAHAN-BAHAN (4-5 orang):

  • 4 keping ayam boneless (peha)
  • 1/2 inci halia ditumbuk @ 1/2 ts serbuk halia
  • 3 ulas bawang putih ditumbuk @ 1 ts serbuk bawang putih
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu kecil serbuk lada hitam & putih
  • 1/2 sudu kecil oregano (jika suka)
  • sedikit serbuk paprika (jika suka)
  • garam secukupnya


KAEDAH:

  1. Sekeping daging ayam dipotong kepada 2 bahagian dan dicuci bersih serta ditos kering.
  2. Gaulkan ayam dengan semua bahan dan diperap sekurang-kurangnya 4-5jam atau semalaman.
  3. Bakar ayam sehingga masak.
  4. Sapukan air/minyak yang keluar (semasa ayam dibakar) ke atas ayam semasa dibakar dan selepas supaya ayam kelihatan berkilat.


No comments:

Post a Comment