Ikan saya lebih suka dibakar kerana lebih wangi tetapi boleh juga direbus. Isi ikan pula saya lebih suka ditumbuk lumat dan sedikit kasar / ramas-ramas je sebab kalau nampak kepingan-kepingan isi ikan tu lebih menarik (bagi saya lah). Boleh juga isi ikan tersebut dikisar
BAHAN-BAHAN (5-6 orang):
- 1kg ikan kembung / tenggiri / parang
- 1 kuntum bunga kantan
- 1 genggam daun kesum
- 8-10 keping asam keping
- 2cm belacan
- 4 sudu besar cili kering dikisar / ikut pedas masing-masing
- garam dan air secukupnya
- bahan tambahan: telur rebus, limau kasturi, nenas didadu kecil, ulam-ulaman
- laksa kering 1/2 peket direndam dan dicelur dalam air panas @ 600g-800g laksa basah dicelur sebentar
KAEDAH:
- Ikan dibakar (boleh juga direbus). Isi ikan diasingkan daripada tulang, ditumbuk lumat dan sedikit kasar. Kalau isi ikan lembut, ramas-ramas sahaja isi ikan tersebut. Boleh juga dikisar isinya. Tulang-tulang ikan tersebut dikisar, ditapis dan diambil airnya.
- Masukkan kesemua bahan kecuali bahan tambahan dan laksa ke dalam periuk. Masak sehingga kuah sedikit pekat.
- Hidangkan semasa panas bersama bahan tambahan.
No comments:
Post a Comment