Thursday, 12 September 2013

Laksa Asam Penang

Laksa asam Penang resepi ibu saya tanpa menggunakan bawang. Rasa ikan yang 'kaww'!

Ikan saya lebih suka dibakar kerana lebih wangi tetapi boleh juga direbus. Isi ikan pula saya lebih suka ditumbuk lumat dan sedikit kasar / ramas-ramas je sebab kalau nampak kepingan-kepingan isi ikan tu lebih menarik (bagi saya lah). Boleh juga isi ikan tersebut dikisar kalau malas.

Kalau di sini (Jepun) saya menggunakan mee udon menggantikan mee laksa. Daun kesum diimport khas daripada Malaysia manakala bunga kantan dibeli daripada baticrom.com. Ikan pula saya gunakan ikan saba (macam ikan selayang).



LAKSA ASAM PENANG

BAHAN-BAHAN (5-6 orang):

  • 1kg ikan kembung / tenggiri / parang
  • 1 kuntum bunga kantan
  • 1 genggam daun kesum
  • 8-10 keping asam keping 
  • 2cm belacan
  • 4 sudu besar cili kering dikisar / ikut pedas masing-masing
  • garam dan air secukupnya
  • bahan tambahan: telur rebus, limau kasturi, nenas didadu kecil, ulam-ulaman
  • laksa kering 1/2 peket direndam dan dicelur dalam air panas @ 600g-800g laksa basah dicelur sebentar

KAEDAH:
  1. Ikan dibakar (boleh juga direbus). Isi ikan diasingkan daripada tulang, ditumbuk lumat dan sedikit kasar. Kalau isi ikan lembut, ramas-ramas sahaja isi ikan tersebut. Boleh juga dikisar isinya. Tulang-tulang ikan tersebut dikisar, ditapis dan diambil airnya.
  2. Masukkan kesemua bahan kecuali bahan tambahan dan laksa ke dalam periuk. Masak sehingga kuah sedikit pekat.
  3. Hidangkan semasa panas bersama bahan tambahan.

No comments:

Post a Comment