Tart telur ni dah banyak kali saya buat. Memang sedap dan rangup. Filling nye pon sedap, tak terlalu manis dan tak rasa hanyir telur. Sebelum ni pernah juga cuba resepi yang lain tapi resepi yang ini lebih mudah dan sedap rasanya. Crust yang lebih boleh simpan dalam peti ais untuk kegunaan akan datang.
Tart telur saya yang keemasan warnanya disebabkan kuning telur di Jepun warnanya lebih pekat dan gelap daripada telur-telur di Malaysia.
Resepi asal daripada Kak Azita & myresipi . Tapi saya ubahsuai semula resepi mengikut kesesuaian tekak kami sekeluarga. Minta halal ye tuan empunya :)
TART TELUR / EGG TART
BAHAN UNTUK CRUST:
- 200 g tepung gandum
- 90 g tepung jagung
- 50 g gula halus
- 170 g mentega bergaram (salted butter)
- 1 biji telur gred B
BAHAN UNTUK FILLING:
- 1 cawan susu cair @ susu segar
- 4 biji telur
- 1 cawan gula halus
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1/2 sudu kecil esen vanila
KAEDAH:
- Untuk membuat crust: Masukkan (ikut turutan) telur, butter yang dipotong kecil (yang dibiarkan pada suhu bilik), gula dan tepung ke dalam bread maker / mixer. Sebatikan semua bahan sehingga membentuk doh. Jangan uli terlalu lama (Boleh juga menggunakan tangan). Balut doh dalam plastik dan simpan sebentar di dalam peti sejuk (chilled kan saja)
- Untuk membuat filling: Masukkan (ikut turutan) gula, telur, susu, esen vanila dan tepung kastard ke dalam pengisar. Kisar sebentar (jangan terlalu lama) semua bahan sehingga sebati. Tapis adunan ke dalam bekas lain (untuk membuang buih telur)
- Keluarkan doh daripada peti sejuk dan bentukkan/ tekan doh ke dalam bekas tart @ pie. Cucuk-cucuk dengan garfu pada dasar crust. Bakar sekejap pada suhu 180º-200ºC selama 10 minit / separuh masak.
- Tuangkan filling ke dalam crust yang telah separuh masak tadi dan bakar semula pada suhu 180º-200ºC selama 15 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
- Jika menggunakan bekas pie, pastikan tart sejuk terlebih dahulu sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment