Kek coklat kegemaran suami saya. Boleh kata paling kurang dua minggu sekali mesti buat! Pernah juga tiap-tiap minggu buat.
Alhamdulillah mudah sangat nak membuatnya. Kalau rajin saya kukus (lebih moist). Tapi kebiasaannya malas so saya bakar je. Heheh...
Banyak versi yang boleh dibuat menggunakan resepi ni. Antaranya dalam bentuk muffin dan cup cake. Saya juga gunakan resepi yang sama dan tambah cheese cake untuk Devil's Chocolate Cake & Kek Coklat Lapis Cheese.
Kek Coklat Lembap
Kek Coklat Lembap (versi bakar)
Kek Coklat Lembap
Kek Coklat Lembap (versi bakar)
Kek Coklat Lembap (versi bakar)
Devil's Chocolate Cake
Devil's Chocolate Cake
Kek Coklat Lapis Cheese
Resepi asal adalah daripada saya sendiri. Namun begitu, pada awalnya saya sudah memuatnaik di myresipi.
MOIST CHOCOLATE CAKE / KEK COKLAT LEMBAP
BAHAN-BAHAN:
Bahan A (*diayak bersama):
- 1 1/2 cawan tepung gandum*
- 3/4 cawan serbuk coklat Van Houton [1 cup kalau Meiji Milk Cocoa]*
- 1/2 sudu kecil baking soda
- 1 sudu kecil baking powder
- secubit garam [kalau guna Meiji Milk Cocoa tak perlu garam]
- 1 cawan gula halus
BAHAN B:
- 1/2 cawan minyak masak
- 3/4 cawan susu cair / susu segar
- 2 biji telur saiz A
- 1/2 sudu kecil jus lemon / cuka
BAHAN TOPPING:
- 200ml whipping cream / susu cair / susu segar
- 250g dark chocolate (potong kecil)
- 1/4 cawan susu pekat manis / gula halus
- 1/4 cawan minyak masak
KAEDAH:
- Gris loyang 20cm dan taburkan tepung sedikit / lekatkan baking paper. Panaskan oven pada suhu 170ºC selama 10 minit / didihkan air pengukus.
- Masukkan (ikut turutan) serbuk coklat, gula, garam, minyak, susu, telur dan jus lemon. Blender (kisar) sehingga sebati.
- Masukkan pula tepung, baking soda dan baking powder sedikit demi sedikit ke dalam adunan yang telah dikisar. Kisar-berhenti-kisar-berhenti. Ulang sehingga adunan sebati. Jangan kisar terlalu lama nanti kek bantat pula.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang. Bakar dalam oven (boleh guna kaedah au bain-marie @ waterbath untuk lebih moist) 40 minit / sehingga masak atau kukus selama 1 jam / sehingga masak. Cucuk lidi di tengah-tengah kek. Kalau tak melekat, dah masaklah tu.
- Topping: Panaskan (api yang sangat perlahan) whipping cream / susu sehingga hampir mendidih dan masukkan bahan lain. Tutup api dapur dan kacau sehingga adunan topping sebati. Biarkan sejuk sedikit.
- Keluarkan kek dari loyang setelah agak sejuk sedikit. Bahagikan kek kepada 2 bahagian dan sapukan sedikit topping di tengah-tengah (pastikan topping tidak terlalu cair dan panas). Cantumkan kedua-dua bahagian kek.
- Panaskan kembali topping yang telah sejuk di atas api menggunakan api yang sangat perlahan. Tuangkan topping ke atas kek ketika masih panas.
- Jika hendak menggunakan buah-buahan segar yang dipotong, pastikan buah-buahan itu dipotong terlebih awal dan serap airnya menggunakan kitchen paper / tisu untuk mengelakkan air daripada buah tersebut merosakkan topping kek.
No comments:
Post a Comment