Saya biasanya masak guna beras siam / biasa saja. Kalau nak lebih sedap, pastinyalah masak menggunakan beras basmathi :)
Sukatan air beras basmathi pula bergantung kepada jenis beras. Ada yang 1:1 dan 1:1.5
NASI TOMATO
Resepi asal: choppy@myresipi
Olahan semula: Ummu Iman
BAHAN-BAHAN (4 orang):
- 3 pot (pot sukatan beras) beras basmathi / beras siam
- 2 biji tomato besar dipotong dadu
- 4 pot air (kalau guna beras basmathi) @ sukatan biasa mengikut jenis beras
- 1/2 cawan susu cair @ susu segar
- 5 sudu besar sos tomato
- 1 helai daun pandan
- garam secukup rasa
- Bahan Tumis: 3 sudu besar mentega, 1 inci kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 1 biji buah pelaga, 2 ulas bawang putih dan 1/2 bawang besar dimayang
KAEDAH:
- Cuci beras dan rendam selama 15-30 minit. Toskan.
- Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.
- Masukkan bahan-bahan lain kecuali beras. Masak sehingga mendidih.
- Masukkan beras dan masak nasi seperti biasa.
No comments:
Post a Comment