Friday, 13 September 2013

Nasi Tomato

Nasi tomato boleh dimakan dengan apa sahaja lauk yang sesuai. Tapi kebiasaannya, ayam masak merah lah kan? Tambah pula dengan acar atau salad, timun dan tomato segar, lagi mengancam!


Saya biasanya masak guna beras siam / biasa saja. Kalau nak lebih sedap, pastinyalah masak menggunakan beras basmathi :)
Sukatan air beras basmathi pula bergantung kepada jenis beras. Ada yang 1:1 dan 1:1.5


NASI TOMATO
Resepi asal: choppy@myresipi
Olahan semula: Ummu Iman

BAHAN-BAHAN (4 orang):
  • 3 pot (pot sukatan beras) beras basmathi / beras siam
  • 2 biji tomato besar dipotong dadu
  • 4 pot air (kalau guna beras basmathi) @ sukatan biasa mengikut jenis beras
  • 1/2 cawan susu cair @ susu segar
  • 5 sudu besar sos tomato
  • 1 helai daun pandan
  • garam secukup rasa
  • Bahan Tumis: 3 sudu besar mentega, 1 inci kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 1 biji buah pelaga, 2 ulas bawang putih dan 1/2 bawang besar dimayang
KAEDAH:
  1. Cuci beras dan rendam selama 15-30 minit. Toskan.
  2. Panaskan mentega/ minyak sapi. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.
  3. Masukkan bahan-bahan lain kecuali beras. Masak sehingga mendidih.
  4. Masukkan beras dan masak nasi seperti biasa.

No comments:

Post a Comment